Sa colectam impreuna!

DESPRE ALUMINIU

Info Aluminiu:

Beneficiile produselor de aluminiu in uz

Sunt doar 160 de ani de cand elementul numit aluminiu a fost descoperit si doar 100 de ani de cand a fost stabilita o productie viabila, iar in ziua de azi este produs mai mult aluminiu anual decat oricare alte metale neferoase la un loc.

Aluminiul este al 3-lea element ca abundenta - cuprinzand aproape 8% din crusta pamantului. Asadar, de ce nu a fost descoperit mai devreme? Motivul principal este ca aluminiul nu apare niciodata in forma metalica. Aluminiul este gasit in majoritatea pietrelor, lut, pamantului si chiar in vegetatie combinata cu oxigen si alte elemente.

Elemente care contineau aluminiu erau folosite de oameni inca din cele mai vechi timpuri, olaria era facuta din lut bogat in silicat de aluminiu hidratat. Civilizatiile Estului Mijlociu antic foloseau sari din aluminiu pentru prepararea de coloranti si medicamente: sunt folosite pana si in ziua de azi in pasta de dinti si pastile digestive. La un anumit punct in istorie, aluminiul a fost un moft atat de valoros incat conducatorii si cei bogati preferau sa isi impresioneze oaspetii cu placute si tacamuri facute mai degraba din aluminiu decat din aur.

TRANSPORTUL
- Folosirea unui kilogram de aluminiu care sa inlocuiasca materiale mai grele dintr-o masina sau un camion mai mic poate reduce emisiile de CO2 cu 20 kg in decursul vietii vehicolului.
- Aceasta cifra este si mai mare daca este aplicata in domenii mai sensibile (de exemplu, pana la 80kg emisii CO2 sunt reduse/fiecare kg folosit la trenuri).
- Cele 15 milioane de tone de aluminiu folosite in transport, masini, autobuze, camioane, trenuri si vapoare care pot salva pana la 300 milioane de tone de CO2 si 100 miliarde de litri de ulei brut de-a lungul vietii vehiculului.
- Dat fiind faptul ca fabricantii de masini au cautat sa imbunatateasca eficienta combustibilului, consumul de aluminiu a crescut in fiecare an in ultimii 30 de ani.
- In 1990, masina medie pentru pasageri continea intre 40 si 80 kg de aluminiu; in 2009, media este intre 120 si 150 kg.
- Desi procentul din greutatea unei masini alcatuit din aluminiu este de mai putin de 10%, el reprezinta pana si 50% din totalul de materiale folosite.
- Industria aluminiului sustine universitatea globala de cercetare a reciclarii, scaderea greutatii vehiculelor si imbunatatirea proprietatilor aliajelor.

CONSTRUCTII
- Aluminiul este durabil si rezistent la coroziune, deci reducand costurile de intretinere de-a lungul timpului.
- Cladirile sunt responsabile de pana la 40% din consumul global de energie.
- Cele mai eficiente cladiri din punct de vedere al energiei incep cu aluminiul. Componentele si design-urile din aluminiu optimizeaza lumina si umbra naturala, imbunatatesc distributia energiei si suporta proiecte care scot ce e mai bun din mediul inconjurator.
- Reciclabilitatea de neegalat a aluminiului confera arhitectilor o unealta de design cheie.
- In europa, aproape 95% din aluminiumul arhitectural este colectat si reciclat.
- La nivel global, cladirile contin apeoximativ 200 milioane de tone de aluminiu, care va fi disponibil pentru reciclare pentru viitoarele generatii o banca de energie pentru generatiile viitoare.
- Raportul inalt putere/greutate al aluminiului face posibila construirea de structuri usoare cu stabilitate exceptionala.
- Puterea mostenita a metalului, permite ferestrelor si cadrelor de pereti sa fie cat mai inguste, maximizand astfel castigul de lumina solara pentru aplicatii exterioare.
permite fereastra de aluminiu si cadre de perete cortina; fie foarte inguste, maximizarea tigurilor solare pentru aplicatii exterioare.
- Greutatea redusa a aluminiului micsoreaza costurile si face mai usoara transportarea si manuirea acestuia.

IMPACHETAREA
- Impachetarea cu aluminiu contribuie prin combinatia sa unica de proprietati la o eficienta fabricare,depozitare, distribuire, comercializare si folosire de produse.
- Doza de aluminiu a bauturilor este una dintre cele mai durabile solutii de impachetare disponibile, pentru ca protejeaza continutul sau, este rentabila si poate fi reciclata dupa folosire iar si iar.
- In America de Nord si Europa, o doza de aluminiu este produsa, umpluta, distribuita, consumata, colectata si reciclata intr-o alta doza de aluminiu in decursul a 60 de zile.
- Folia de aluminiu este de departe cea mai usoara bariera completa folosita in compozitia unui ambalaj. De exemplu, o cutie de carton cu un strat interior de aluminiu de numai cativa microni poate fi de 20 de ori mai usoara , sau chiar mai mult, decat o sticla obisnuita.
- Ambalajul de aluminiu este asigurarea de protectie a energiei investita in productia, cresterea si procesarea mancarurilor. De asemenea, asigura si ca energia aditionala necesara pentru a aduce acele mancaruri la noi in transport, comercializare, cumparare, depozitare si gatire nu este pierduta.
- 30% din macarea din tarile dezvoltatoare se pierde datorita lipsei de ambalare. Aluminiul are cele mai bune proprietati de conservare pentru a tine mancarea si bauturile proaspete si sigure si pentru a evita pierderea, garantand o viata mai lunga pe raft, implicit contribuind la durabilitatea mancarurilor si bauturilor.
- Ambalarea speciala a produselor farmaceutice si a altor produse medicale protejeaza si mentine conditii sterile in timpul transportului si depozitarii necesare pana la folosire.
- Aluminiul ajuta la reducerea impactului ambalajelor folosite. Aluminiul este usor si minimizeaza volumul necesar ambalarii.
- Doza de aluminiu a bauturilor este cel mai reciclat container de bautura din lume si majoritatea aplicatiilor foliei de aluminiu sunt de asemenea reciclabile.
- Industria aluminiului are o lunga traditie de colectare si reciclarea produselor folosite din aluminiu si valoarea economica mare a ambalajelor folosite din aluminiu este un stimulent pentru imbunatatirea continua a reciclarii.

Cine Suntem

ALUCRO
este o asociatie non-profit fondata in 2008 de catre:

CAN PACK ROMANIA SRL
EAA - ASOCIATIA EUROPEANA A ALUMINIULUI

Ce Facem

MISIUNEA NOASTRA

Constientizarea si educarea unui segment cit mai mare al populatiei cu privire la colectarea si reciclarea dozelor din aluminiu.

Strategia Alucro

STRATEGIA
Activitatea noastra este orientata in trei directii:

EDUCATIE
CENTRE DE COLECTARE
ACTIUNI PUBLICE

Retele de
socializare:

hi5
twitter
softpedia
youtube
facebook
myspace

Parteneri:

eea
http://www.canpackromania.ro

alucro.ro © 2010 - Toate drepturile rezervate.

powered by Graphics Alive