Metal Recycles Forever – cum pot brandurile de băuturi să încurajeze reciclarea dozelor din aluminiu

Cu un interes tot mai crescut din partea consumatorilor pentru ambalaje care au un impact cât mai mic asupra mediului, regândirea produselor încă din faza de proiectare și punere pe piață poate însemna o aliniere a brandurilor cu dorințele consumatorilor în ceea ce privește componenta de mediu. Inițiativa Metal Recycles Forever, lansată de Metal Packaging Europe, poate susține brandurile în acest demers, acționând la unison cu cerințele consumatorilor și obiectivele globale de reducere a impactului asupra mediului.

Adina Magsi, Director General Asociația Alucro, 11 ianuarie 2023

Ambalajele folosite de producătorii diferitelor produse de consum sunt inscripționate cu o serie de simboluri care au rolul de a oferi informații despre materialul din care sunt realizate, dacă sunt sau nu reciclabile, sau cum ar trebui eliminate. La nivelul Uniunii Europene sunt folosite peste 100 de simboluri sau etichete de mediu. În cazul băuturilor care folosesc dozele din aluminiu ca ambalaj, acestea sunt însoțite de mențiunea „Alu”, un simbol care semnifică faptul că ambalajul este realizat din aluminiu reciclabil. Totodată, alături de acesta este regăsit și simbolul care formează o bandă Möbius în formă de triunghi, însemnând că materialul este potențial reciclabil.

De cele mai multe ori, aceste simboluri rămân doar aspecte informative, întrucât consumatorul fie nu le înțelege, fie nu este făcut atent și prin alte mijloace, ceea ce mărește riscul ca ambalajul să nu fie eliminat corect, adică să ajungă în containerul destinat colectării metalului și ulterior în procesul de reciclare.

Metal Recycles Forever, simbolul care poate influența comportamentul post-consum privind ambalajele – doze din aluminiu

Diferența semnificativă între dozele din aluminiu și alte ambalaje pentru băuturi este legată în primul rând de reciclabilitatea acestora. Dozele din aluminiu pot fi reciclate la infinit, iar acest lucru asigură o circularitate a materialului, economisirea resurselor și energiei necesare pentru producerea din materie primă. Potrivit industriei aluminiului, 75% din aluminiul produs vreodată este încă în uz. Tranziția către ambalaje 100% reciclabile și sustenabile este în curs, iar aluminiul are un rol uriaș în acest proces, alături de o comunicare cât mai consistentă din partea brandurilor privind ambalajele produselor.

Sursă foto: Metal Recyles Forever

Lansată în 2014 de membrii Metal Packaging Europe, care reprezintă o autoritate în domeniul ambalajelor metalice din Europa, formată din peste 760 de companii, inițiativa Metal Recycles Forever are rolul de a informa și a ajuta consumatorii să înțeleagă mai bine contribuția pe care o pot avea în păstrarea metalului în circuitul materialelor, prin reciclarea ambajalui post-consum.

Folosirea mărcii Metal Recycles Forever în litografia ambajalelor de băuturi, și nu numai, întărește ideea că ambalajul aflat în mâinile consumatorului poate fi reciclat din nou și din nou fără pierderi de calitate, totul sub forma unei declarații clare că metalul este pentru totdeauna. Acest lucru poate ajuta consumatorii să înțeleagă impactul pozitiv pe care îl pot avea asupra mediului prin reciclarea ambalajelor, ajutând deopotrivă și brandurile să atingă niveluri mai mari de reciclare și să genereze mai puține deșeuri.

Potrivit Metal Packaging Europe, consecvența în folosirea acestui tip de mesaj, cu o singură identitate, permite industriei ambalajelor metalice și mărcilor cu care lucrează să comunice un mesaj coerent și coeziv la fiecare punct de contact.

În prezent, 75% din ambalajele metalice sunt reciclate în Europa, punând ambalajele din metal pe lista celor mai  reciclate tipuri de ambalaj. Ratele ridicate de reciclare scad consumul total de energie: utilizarea materiei prime secundare înseamnă o economie de energie în comparație cu utilizarea materialelor virgine.

Sursă foto: Metal Recyles Forever

Un ambalaj pentru prezent și viitor

Doza de băuturi din aluminiu este unul dintre cele mai populare recipiente pentru băuturi din lume. Europenii folosesc până la 50 de miliarde de cutii în fiecare an pentru apă, băuturi răcoritoare și bere. Fiind complet reciclabile, fără pierderi de calitate, e nevoie de doar 60 de zile pentru ca o singură doză de aluminiu să fie produsă, umplută, distribuită, consumată, reciclată și transformată într-o doză nouă. Acest lucru face din doza de băuturi din aluminiu soluția de ambalare ideală pentru atingerea obiectivelor de reciclare ale UE pentru 2025 și 2030.

Prin implicarea tot mai activă în design sustenabil și promovarea reciclabilității materialelor, brandurile de băuturi pot aduce un impact semnificativ și pot ajuta consumatorii să dezvolte obiceiuri post-consum care să nu producă efecte negative asupra mediului. Inițiativa Metal Recycles Forever, alături de alte inițiative care încurajează colectarea și reciclarea ambalajelor, precum programul European Every Can Counts, vin să susțină acest deziderat.